Váš košík je prázdný

Druhy káv v nápojových lístcích

Abyste se vyznali v nápojových lístcích kaváren, kde jsou názvy káv uváděny obvykle cizím jazykem, popíšeme vám jednotlivé druhy kávy. Kromě dvojitých káv je gramáž každé kávy stejná a to 7,2 g.

  • Ristretto – připravuje se obdobně jako espresso, rozdílná je doba průtoku z kávovaru. U ristretta teče jen 18 vteřin, tedy zhruba o polovinu kratší čas než u espressa. Je ho asi 20 ml při stejném množství kávy, tedy přibližně polovina.
  • Espresso – většina lidí si představí větší šálek plný vody. Espresso je ve skutečnosti jen malý šáleček naplněný zhruba do tří čtvrtin. Připravuje se z 8-10 g mleté kávy, doba průtoku kávovarem je asi 30 vteřin, objem espressa je 30 ml. V Čechách je často zaměňováno s Piccolem, které ve skutečnosti neexistuje, kdekoliv ve světě by obsluha pravděpodobně netušila, co objednáváte.
  • Caffé lungo – neboli prodloužené espresso.. Její správná příprava by měla spočívat v podání horké vody ke klasickému espressu zvlášť. Barista by neměl hrnek naplnit přímo z kávovaru, káva by tekla déle než minutu. 
  • Caffé Macchiato – jedná se o espresso s trochou mléčné pěny.
  • Cappuccino – připravuje se z espressa a našlehaného mléka. Nejprve se našlehá plnotučné mléko, potom se do cappuccinového šálku připraví espresso a mléčná pěna se nalije do espressa.
  • Flat white - cappuccino ze dvou shotů 
  • Latte macchiatto – skládá se ze tří částí, nahoře je mléčná pěna 2-3 cm vysoká, poté vrstva espressa a nakonec teplé mléko. Nejprve se našlehá mléko, mléčná pěna se nalije do sklenice, do středu pěny se nalije klasické espresso, to vytvoří prostřední vrstvu.
  • Irská káva – do dvojitého espressa se přidá 0,4 cl svařené Irské whiskey se lžičkou třtinového cukru. Na vrch se přidá našlehaná smetana
  • Alžírská káva – Tato káva obsahuje 0,2 cl vaječného likéru, na ten se nalévá espresso prodloužené horkou vodou. Na vrch se přidává šlehačka.
  • Vídeňská káva- připravuje se do skla, jedná se o klasické espresso prodloužené horkou vodou a ozdobené šlehačkou.

Personál naší kavárny je proškolen od několikanásobné mistryně baristů České Republiky Petry Veselé. Z její publikace „Kniha o kávě“, ve které se o kávě dozvíte opravdu vše, je mimo jiné čerpáno i na těchto webových stránkách.