Váš košík je prázdný

PRAŽÍRNA


Na výslednou chuť kávy má stěžejní vliv pražení. Teprve pražením se v kávě rozvinutou její specifické chutě a vůně. 


Každá pražírna má svou vlastní pražičku, ta se skládá z několika důležitých částí. Nahoře je trychtýř, do kterého se nasype zelené zrno. Pokaždé přesnou dávku. V tu chvíli už pražička musí být zahřátá na vysokou teplotu. Zelená zrna putují do bubnu pražičky, který se po celou dobu pražení točí. Zrnka se v něm praží horkým vzduchem o teplotě kole 200 stupňů. Celý proces trvá 15 – 30 minut, každá káva vyžaduje jinou délku pražení a jinou teplotu. 

Pražení je proces, při němž zrno zcela změní svou chemickou strukturu a rozvine v kávě všechny její chutě. Ze zrn se při pražení odpařuje voda, proto se zvětšují, zároveň však ubývají na váze. Kávu je možné upražit na různé stupně, světle pražená káva je kyselejší, středně pražená sladší a tmavě pražená káva je hořká.

 

Po upražení pražič zrna vysype z bubnu do kruhového tanku, kde se káva chladí. Zrna se zde musí zchladit zprudka, aby nedocházelo k dalším chemickým procesům. Po upražení se káva musí nechat alespoň tři dny uležet. Káva se poté balí ideálně do neprodyšných sáčků s ventilem, kterým unikají přebytečné plyny, dovnitř ale nepropoští vzduch.